A mai világban egyre jobban felértékelődik a saját magunk által megtermelt zöldség és gyümölcs. Régen nem csak a kis falvakban de a városokban is alapvető dolog volt, hogy van konyhakert és néhány gyümölcsfa minden háztartásban. Nálunk nem volt kérdés, hogy lesz gyümölcsös, ahogy tehettük azonnal gyümölcsfák telepítésébe kezdtünk.
Gyümölcsfa ültetésénél el kell döntenünk hogy szabadgyökerű vagy konténeres gyümölcsfát szeretnénk ültetni. A különbség mindössze annyi, hogy a szabadgyökerű egy fiatalabb növény míg a konténeresnél már megtörtént a gyökeresedés tehát idősebb, így előbb fordul termőre. Nem kell megijedni azonban a szabadgyökerűtől annak ellenére sem, hogy kicsit körültekintőbb szállítást és ültetést igényel, mivel piaci ára jelentősen kedvezőbb mint a konténeresé.
Első és legfontosabb lépés a tervezés. Nézzük meg, hogy ahová ültetni szeretnénk a gyümölcsfáinkat, gyümölcsfa számára alkalmas talajszerkezettel rendelkezzen és elegendő mennyiségű fényforrása legyen. Nézzük meg mekkorára fog nőni a fa és ha többet ültetünk hagyjunk köztük megfelelő távolságot. Általában a két fa között 6 méteres táv jó kiindulópont lehet, ha nem találunk erre vonatkozó információt.
A fa ültetésére a tavasz és az ősz a legalkalmasabb, de mi mindkét alkalommal januárban ültettünk az enyhe időjárás miatt, és nem volt probléma. A lényeg, hogy a talaj hőmérséklete tartósan 8 fok fölött legyen. Ha a környezeti viszonyok megfelelőek, akkor jöhet a csemete beszerzése, amit ha tehetünk inkább kertészetből vagy erre szakosodott faiskolából tegyünk meg, ne pedig áruházakból, ahol nem lehetünk benne biztosak milyen körülmények között és mióta tárolják. Intő jel lehet, ha a gyümölcsfa nem rendelkezik úgynevezett növényútlevéllel. Ez általában a növényen egy kis színes papír cetli amelyen megtalálható az összes fontos információ a fáról. Mi egy kecskeméti faiskolából rendeltünk, ahonnan postázták nekünk a szabadgyökerű gyümölcsfáinkat, gondosan becsomagolva a gyökereit. Ez különösen fontos mert szállítás közben hajlamos a gyökerén keresztül kiszáradni a fa. Ha lehet azonnal ültessük el a csemetét és ne tároljuk. Fontos a vásárlásnál, hogy megbizonyosodjunk róla, hogy a gyümölcsfa önbeporzó vagy szüksége van-e porzó párra. Erre figyeljünk oda, hiszen a termésünk múlhat rajta.
Megvettük a gyümölcsfákat, kijelöltük a helyét, most már tényleg csak el kell ültetni. Ezt úgy csináljuk hogy tartsuk be a kertészet utasításait, ha nem kaptunk ilyet, mindenképp kérdezzünk meg egy szakértőt. Ami nekünk bevált: Egy nappal az ültetés előtt áztassuk az oltványt egy vödör vagy hordó vízbe úgy hogy csak a gyökérzetet lepje el. Ástunk egy 60 cm széles, 60 cm hosszú és 60 cm mély gödröt, aminek az aljába termőfölddel elkevert trágyát tettünk. Vigyázzunk hogy a gyökér ne érintkezzen közvetlenül a trágyával mert kiégetheti azt. Ezt követően jól belocsoltuk a gödröt 2 vödörnyi vízzel (kb. 30liter). Mivel nekünk vissza voltak metszve a gyökerek ezt a lépést kihagytuk, de itt ismét fontos kikérni egy kertész vagy szakértő véleményét, mert ültetéskor javasolt kicsit metszeni a gyökeret is.
Ha oltványunk van, a szemzési hely ahol oltva van 10 centimétert lógjon ki a földből és úgy tömörítsük vissza mellé a kiszedett földet, különben kiszáradhat és fagyérzékenyebb is lesz. Visszatöltésnél hagyhatunk egy kis “medencét” körülötte hogy ha locsoljuk akkor irányítottan a fa kapja a vizet ne folyjon össze-vissza a víz. Ezután valamilyen mulcs vagy vékonyan szalma mehet a tövébe a jobb hővédelem miatt és a víz visszatartás miatt, de sose kupacoljuk a fa tövére.
A végeredmény
Ültetés után még nem dőlhetünk hátra, mert bizony a fákat gondoznunk kell folyamatosan. Különösen az első 1-2 évben rendszeresen locsolni kell, mert ilyenkor nagyon fontos, hogy megerősödjenek. Évente rakhatunk a tövébe kis földdel és vagy vízzel elkevert trágyát.
Ahogy említettem is már, kerüljük el hogy a fa törzséhez magasan szalmát vagy falevelet gereblyézünk, mivel az kitűnő élőhelyet biztosít olyan baktériumoknak vagy rovaroknak amelyek károsak lehetnek a fára. Ez nem csak a csemetére igaz hanem a kifejlett fákra is.
Ha megfelelően tápláljuk és odafigyelünk a fáinkra bőségesen meg fogják hálálni.