Sokunkban felmerülhetett az elmúlt években hogy milyen jó is lenne újra visszanyúlni őseink módszereihez. Mennyivel egészségesebbek voltak, mennyivel "lassabb" volt a világ. Mi lenne ha a jelenkor hasznos vívmányait ötvöznénk elődeink sikereivel és tapasztalataival? Mi lenne ha megpróbálnánk kiszakadni a felgyorsult városi életből és amit csak lehet megteremtenénk saját magunk?
Miért jó az önfenntartás?
Gondoljunk csak bele. Ha megveszünk egy terméket a boltban és kicsit is szeretnénk odafigyelni arra mit eszünk elkezdjük elolvasni a címkéket. Az internet korában nyílván mindenki gasztroenteorológus és táplálkozási tanácsadó, de sokan nem tudják mik is valójában az E-számok, a különböző zsírok és cukor származékok, a megannyi féle tartósításra használt szer és egyéb adalékanyagok.
Ha saját magunk termesztjük meg élelmiszereink legalább egy részét mennyivel kevesebbet kellene aggódnunk azon, hogy olyan anyagokat viszünk be a szervezetünkbe amit egyik nap még mindenki ajánl és esküszik rá, másik nap pedig már azt mondják hogy káros és ártalmas a szervezetnek. A saját magunk által megtermelt és feldolgozott étel, ital csak azt tartalmazza amiről tudomásunk van, hatalmas sikerélményt ad és nem utolsó sorban a szervezetünk is hálás lesz.
Hogyan vágjunk bele?
Weblapunkon az önfenntartás témakörében be fogjuk mutatni hogy egy "városi" kis család hogyan szeretné megvalósítani az álmait, a próbálkozásokat, hogy amit csak lehet saját magának állítson elő.
Hátrahagyva a nyüzsgő szürke várost, új életet kezdve a zöld vidéken, meg fogjuk mutatni, hogy mi hogyan kezdtük el a kertészkedést a nulláról, mindenféle előismeret nélkül. Hogyan készítettük el saját kenyerünket és alap-élelmiszereink egy részét, pusztán az elszántságból és az egészségesebb életmódra való törekvésből hajtott vágyból. Ez nem egy gyors folyamat, de mint mindent, ezt is el kell kezdeni valahol.
A következő bejegyzésben részletesen bemutatjuk a saját példánkat, terveinket és ötleteinket miként is szeretnénk ezt megvalósítani.